Новини

Защо лицата ни променят формата си, когато остаряваме?

Две десетилетия здравословен растеж, последван от четири до осем десетилетия бавен физически и психически срив - такъв е животът за повечето от нас. Времето не щади никого, оставя траен отпечатък върху кожата и променя формата на нашите лица.

Не можем да обърнем този процес, но можем да се опитаме да разберем защо лицата ни променят формата си с напредване на възрастта.

Стареенето на лицето и промените в костите, кожата и меките тъкани са отчасти генетично предопределени. Начина на живот и влиянието на околната среда също са фактори. Това, което определя младежкото лице е стегната кожа, развити скули и добре очертани контури . С възрастта тези граници започват да се размиват и губят цялост, което води до свличане на кожата и меките тъкани на лицето. Този процес е сходен с топенето на восък, където и гравитацията оказва влияние на структурите да мигрират надолу.

Най-характерните белези на стареене върху лицето са в областта на челото и веждите. Поради продължителното мускулно действие, се развиват хоризонтални и вертикални гънки и бръчки, придавайки стареещ вид. Самите вежди започват да се спускат по-близо до клепачите, кожата около очите става нагъната, висяща над миглите и блокираща зрението. Тази дерматохалазия заличава изразителната гънка на клепачите и придава стар и уморен вид.

Мастните отделения на лицето мигрират в по-ниски области. Например, мазнините по бузите се спускат и се събират под носа и над устните образувайки дълбоки назолабиални гънки.

Освен, че кожата губи еластичност и се отпуска, костта също се променя. Лицевият скелет е биологична система, подлагаща се на редовно ремоделиране. Остеопоротичните промени и костната резорбция са компонент на стареенето. Загубата на зъби също е проблем, който води до намаляване на структурата за поддържане на устната и лицевата тъкан. В горната челюст костта се свива в посока "нагоре и назад", докато в долната челюст това се случва "надолу и напред", което придава „беззъб” външен вид на лицето.

Стареенето на лицето е нормален биологичен процес и съществуват разлики въз основа на пол, география, експозиция, заболявания и начин на живот. Разнообразието при човешките лица и антропологичните различия сами по себе си са нормални и красиви. Възможността да влияем на стареенето на лицето (биохимично, хирургично, генетично) може да подобри качеството ни на живот.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK