Новини

За кожните образувания и кога трябва да бъдат прегледани от специалист - Част 1

Всеки човек има някакъв вид кожно образувание по лицето или тялото, като рано или късно си задава въпроса „Опасно ли е?” и „Може ли да бъде премахнато?”

В по-голямата си част образуванията по кожата са доброкачествение и без проблем могат да бъдат премахнати след стандартна консултация с дерматолог. Често тези малки несъвършенства като бенки, брадавици, кондиломи и други развалят естетическия вид на кожата и предизвикват дискомфорт.

Нека обаче не забравяме, че има и образувания, които могат да се окажат злокачествени.

Затова, нека разгледаме на кои е редно да обърнем внимание и да посетим специалист?

Фоликулит. Кожно разстройство, при което космените фоликули се възпаляват поради бактериална или гъбична инфекция. Кожата може да стане подута и сърбяща.

  • Екзема. Червени петна или обрив със сърбеж, парене и с възможно образуване на воднисти мехури. Наблюдава се намаляване на защитните функции на организма срещу инфекции, което лесно води до появата на инфекциозно възпаление.
  • Брадавици. Те са причинени от човешки папилома вирус, който се състои от няколко щама, които могат да засегнат различни части на тялото. Обикновено са безобидни и безболезнени, с изключение на тези, които се появяват по ходилата.
  • Чери ангиом. Това е доброкачествено кожно новообразувание, подобно на бенка, вследствие на прекомерен растеж на капиляри. Въпреки че не е опасно, може да сигнализира за развитие на паталогия, например чернодробно заболяване.
  • Псориазис. Често срещано автоимунно състояние, при което организмът произвежда кожни клетки с бързи темпове, причинявайки натрупвания на повърхността, червени петна или повдигнати неравности по кожата.

За определяне типа на вашето кожно образувание може да се обърнете към специалистите от Медико-козметичен център „Скин Системс” и да стартирате лечение.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK