Новини

Все повече жени и мъже са убедени в изключителната сила на естетиката за добрата визия и доброто самочувствие

Д-р Катрин Крахтова е основател на „Skin Systems Group”. Завършила е медицина в София, след което е специализирала Дерматология в Градски кожен диспансер, гр. София. От 14 години работи като естетичен дерматолог и лекар. Професионалната й реализация започва в чуждестранна компания, която въвежда тази медицинска дисциплина в България. През последните 10 години д-р Крахтова работи самостоятелно в основаните от нея медицински дружества, обединени в “Skin Systems Group”, в което работят над 120 специалисти. Това са Център за естетична медицина Skin Systems, МБАЛ "Скин Системс", Медицински център "Скин Системс". 

Д-р Крахтова е автор на множество статии и трудове в сферата на естетичната медицина. Има редица специализации у нас и в чужбина (Франция, Италия, Русия). 

 

Д-р Крахтова, работите в сферата на естетичната медицина повече от 14 години. Какви са предпочитанията на съвременната българка в тази област? Кои процедури и услуги се търсят най-много?


Естетичната медицина в България преди 13-14 години беше запазен периметър за относително малък на брой дами, които черпеха информация най-вече от чуждата преса и от нас българските естетични лекари. Щастлива съм от факта, че днес все повече жени и мъже са убедени в изключителната сила на естетиката като цяло за добрата визия, доброто самочувствие, тъй като чрез нея пътят към успеха във всяка сфера е по-лесен. Българският пациент е информиран за повечето операции, процедури и манипулации в сферата на пластичната хрургия и естетичната медицина. Ежедневно в нашите медии се появява огромно количество информаця в повечето случаи с рекламна цел, но за съжаление не винаги съвсем коректна. От една страна, това е позитивен факт, но от друга - обърква пациентите, кара ги да се опитват да определят сами най-подходящата интервенция за тях и невинаги да се вслушват в лекаря си. Това в повечето случаи не води до най-добрия резултат.


Поради бързото темпо на живот в последнте години пациентите искат максимално бързо да постигнат желания ефект. Процедурите с минимален възстановителен период и моментален ефект са най-предпочитани. Най-честите са филърите с хиалуронова киселина, ботокс, радиез, лифтинг с конци или с ендотинови импланти и др.


Кое е водещото в естетичната медицина – модерната и качествена апаратура или високият професионализъм на лекарите?


Качествата и личността на лекаря винаги ще останат на първо място, когато говорим за медицина, в която и да е нейна област. Специално в естетичната медицина и естетичната хирургия често това, което един лекар може да постигне с познанията и ръцете си не може да постигне с каквато и да е апаратура. Съвременната технология, разбира се, е от голямо значение, но сама по себе си не върши нищо. Най-важен е човешкият фактор, а естетиката е своеобразно изкуство. Трябва да имаш сетива за промяната, за красивото, да усетиш най-доброто за конкретния пациент, да предвидиш резултата и най-вече да можеш да направиш това, което виждаш в представите си.


По какъв начин един естетичен хирург може да гарантира правилността на лечението и качеството на крайния резултат? Как се измерва ефективността на продукта/услугата в естетичната медицина?


Важни са предварителните консултации и разговори с пациента. Естетичните хирурзи и естетичните лекари трябва да бъдат психолози, да усетят желанията на пациента дори той да не може да ги опише с думи. При нас връзката лекар-пациент е като химическо съеднинение. Няма ли харесване и доверие, нещата сякаш нарочно не се получават. Някои от хората имат нереални очаквания, други се опитват чрез операции да разрешат лични проблеми. Такива настроения трябва да се улавят, тъй като спонтанните решения могат да доведат до неудоволетворение.


За съжаление не е измислен кантар за естетични услуги, би било прекалено лесно. Основното правило в Skin Systems Group е на нас да ни хареса. Случвало се е пациентът да е безкрайно доволен, но ние да не сме коригирали оше нещо „малко”, нашите очи са по-опитни, ние виждаме и най-малката асиметрия. Длъжни сме да дадем високо качество, а това включва точност и прецизност.


Вие сте един от първите естетични дерматолози и лекари у нас. Ръководите и Професионално училище за козметика. Кои са основните неща, на които учите своите ученици – ноу хау и практически умения, професионализъм, специално отношение към пациента?


Козметиката е една от най-хубавите професии. Естетичните лекари и козметиците са тясно свързани. Те не бива да са врагове, както често се случва у нас, напротив - с взаимно уважение те се допълват и така резултатите за пациентите стават по-добри. В нашето училище освен специални предмети преподаваме и стил, поведение, отношение с клиента. Това, разбира се, е между редовете, но винаги се получава. Гордеем се с прекрасни ученици, много от които вече имат отлична кариера.


По какъв начин повлия кризата върху Вашия сектор? И с кои силни страни и уникални качества „Skin Systems Group” успя да й противодейства?


Много пъти съм казвала, че кризата „извади” най-лошото от българина. Нелоялната конкуренция, ударите под кръста, доносите съпътстват тежката икономическа ситуация и затрудняват бизнеса още повече. Това важи и за нашия сектор. За мен формулата е да си позитивен, да вярваш в себе си, в това което правиш, да вдъхнеш сила и спокойствие на хората зад теб, да чувстваш, че и те ти вярват. Формулата е да не мислиш за кризата, да работиш на пълни обороти, така нещата се случват, въпреки всичко, както ги искаш. Щастлива съм, че въпреки икономическото положение, Skin Systems Group се разраства непрекъснато с нови хора и нови дейности. След кризата ще останат може би най-добрите или най-приспособимите.


Не знам дали сме уникални с нещо, но ние сме различни. При нас цари атмосфера на доверие, сигурност и спокойствие. Всеки наш пациент се чувства особено значим, независимо дали идва за естетична операция или за операция по здравна каса. Хората усещат почтенно отношение, съчетано с висок професионализъм.


Вие сте един от малкото естетични лекари, които имат квалификация и извършват лазерна липосукция. Кое прави уникална тази услуга?


Лазерната липосукция е прекрасна процедура, мини-инвазивна, а с чудесен резултат. Подходяща е за малки зони, както и за стягане на кожата.


Какви са тенденциите в развитието на естетичната медицина у нас? А в световен план?


Естетичната медицна е един от най-бързо развиващите се клонове на медицнската наука. Интересът към нея в световен план е огромен. Непрекъснато излизат нови методи, процедури и апарати. Да се чувстваш млад, красив и жизнен е прекрасно. Много хора са го разбрали и работят неуморно за това.

Интервю 2014г.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK