Новини

Съвместими ли са естетичните процедури с ваксините против Ковид 19?

В началото на 2021 г. фармацевтичната компания „Модерна” излезе със становище, че са възможни странични ефекти при хората, поставили си филъри. В продуктовата информация на листовката се съобщава, че в категория „редки странични ефекти” е възможно при пациенти с поставени филъри да се наблюдават нежелани реакции при по-малко от 1 на 1000 души

Логично е да се запитаме кои са тези редки странични ефекти. Американската асоциация по естетична пластична хирургия съобщава за  случаи на пациентки, които преди това са имали поставяни филъри на лицето  и след ваксинацията са получили възпаление на лицето, изразяващо се в подуване и оток.

Притеснителен ли е този факт?

Отговорът е, че подобни нежелани ефекти у нас са установявани и след поставяне на противогрипни ваксини. Всяка външна намеса за тялото,  целяща повишаването на имунитета, всъщност следва да се тълкувакато фактор, които възпрепяства избора на естетична процедура.

Неслучайно едно от правилата, които пациентите трябва да спазват преди поставянето на филър или ботокс, е да не приемат аспирин или други болкоуспокояващи 24 часа преди процедурата.

Тук логично възниква още един въпрос. Дали трябва да се изчака с ваксината, ако предстои естетична процедура?

Ваксините срещу Ковид-19 бяха въведени в практиката след клинични изпитвания сред десетки хиляди доброволци. В този период беше установено, че страничните реакции от страна на поставените филъри след ваксиниране са много редки и когато все пак такива настъпят, те протичат леко и са лесни за овладяване.

Към настоящия момент в България има одобрени 4 ваксини срещу Ковид-19 и само при една от тях има обявени случаи на странични реакции по време на клиничните тестове.

Родни водещи дерматолози са на мнение, че когато планирате естетична корекция винаги да се консултират предварително с лекар-специалист, независимо дали е поставена или не ваксина срещу Ковид-19. Също така е необходимо да направите и подобна консултация, ако усетите реакция като подуване, болка, зачервяване. Избягвайте естетични процедури с дермален филър 14 дни преди и след ваксинирането.

За повече информаци и консултация, може да се свържете със специалисите на Skin Systems на:

https://skinsystems.bg/

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK