Новини

Причини за износване на някои видове стави

Предстои да ви запознаем с основните причини за износване на някои стави в човешкото тяло.

Започваме с колянната става. Тя ежедневно е изложена на голямо натоварване.В повечето случаи основен фактор за износването й е възрастта. Намаленото количество на синовиална течност и промени в самия й състав също са фактор за износването й. Независимо от причината, довела до тези изменения, характерни „издайници” са интензивна болка, ограничена подвижност, появата на отоци и възпаления.

С какво се характеризира износването на тазобедрените стави?

Доказано е, че при мнозинството процесите протичат незабелязано, но могат да доведат до трайни и необратими последици. Самото износване представлява постепенно изхабяване на хрущяла.

Сред основните причини за това са: загуба на костна плътност (остеопороза); влошаване или пълно ограничаване на естествените възстановителни възможности на тялото. В голяма степен този фактор се обуславя от напредването на възрастта. Други фактори са прекомерно физическо натоварване, вродени или придобити деформации на ставите, травми и др.

Раменната става също е подложена на ежедневно натоварване. Основният признак за износването й е болката. Най-общо казано състоянието се характеризира със спазми на околните мускули и постепенно ограничаване на подвижността. Възможни са изливи на синовиална течност, предизвикващи отоци, зачервяване на ставата, повишаване на температурата или атрофрия на мускулите на рамото.

Ако разпознавате част от тези проблеми, или просто искате да се предпазите от тях, не се колебайте да потърсите помощта на ортопед-травматолог. За повече информация и консултации може да се свържете с Отделението по ортопедия и травматология към МБАЛ ‘’Скин Системс.’’

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK