Прилича на нещо средно между портокал и лимон, но всъщност е вид мандарина, и то с удивително полезни свойства. Това е кумкуатът – цитрус с китайски корен, който има тръпчив и леко пикантен вкус. Кората му е ядлива и богата на антиоксиданти, а самият плод е панацея при махмурлук заради мощното си детокс действие.
Кои са другите ползи за здравето от кумкуата?
Кумкуатът може да бъде отглеждан и като декоративно растение. Плодовете му са с размер на малка слива, а ботаниците вече гъделичкат любопитството на чревоугодниците с причудливи, но здравословни хибриди. Те комбинират кумкуата с лайм (лаймкуат) и лимон (сънкуат).
И малко история – кумкуатът е пренесен в Европа в края на 19 век. Преди това е отглеждан основно в Япония, Китай, Флорида и Калифорния. Опитите Гърция да бъде превърната в негов средиземноморски дом се провалят, но частично, защото растението просперира само на територията на Корфу. Инвазията му по трапезите на местнтие е толкова силна, че ескалира и в производството на ликьор „Кумкуат”.