Новини

Кой е основният фактор, определящ процеса на стареене?

Защо след като клетките притежават възможността да се регенирарат, въпреки това остаряваме?

Отговорът на този въпрос се опитва да даде молекулярният биолог  д-р Елизабет Блекбърн, която открива и назовава т. нар. „надзирател“  в организма и изучава механизма на неговата работа.

Според д-р Блекбърн за нашата младост и дълголетие отговарят теломерите – повтарящи се сегменти от некодирана ДНК, които живеят в краищата на хромозомите.

Тя установява, че именно теломерите са бутонът за изключване, който определя кога една клетка спира да се дели. Защото с всяко следващо делене теломерите се скъсяват и скоростта на тяхното износване определя колко бързо остаряват клетките и кога ще умрат. Добрата новина е, че можем да влияем на процеса на стареене.

Д-р Блекбърн и здравният психолог д-р Елиса Епъл отделят доста враме, за да открият  факторите, които влияят върху процеса на съкращаване на теломерите и съответно върху здравето и дълголетието. И това са прости и ефективни действия - промяна в ежедневните ни навици, които могат да „отложат“ старостта и да ни осигурят дълги години, в които сме в добро физическо и естетично  здраве.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK