Новини

Костната плътност- основни факти

Развитието на костната плътност достига своята връхна точка до около 30-годишна възраст, след което започва да намалява. Установено е, че колкото повече тъкан се изгражда в  ранна възраст, толкова повече ще има съхранена след време. Двигателната активност  и почти всяка дейност, която изисква участието на мускули, ще задейства костите ви да използват повече минерали и да станат по-здрави и по-плътни.

Установено е, че жените могат да загубят до 5% от костната си маса през първите шест години след настъпване на менопаузата. Като цяло възрастните хора над 50 години са застрашени от развитието на остеопороза.  Затова е необходимо да се предприемат допълнителни мерки за укрепване на костите под формата на витамини и минерали за костно здраве.

Доказано е,че витамин D и калцият са основните витамини, които поддържат здравината на костите. Калцият се използва за изграждане на здрави кости, докато витамин D помага на тялото да абсорбира калция.

В естествени хранителни продукти калцият се съдържа в прясното и кисело мляко, но витамин D обикновено се добива чрез излагане на слънце. Това количество обаче е недостатъчно, особено за страни с по-влажен климат. Ето защо е необходимо той да се приема допълнително под формата на добавки, особено през зимните месеци.

Какво състояние може да предизвика намалената костна плътност?

Накратко- може да предизвика остеопания. Това е състояние на по-крехки и слаби кости. На практика това не е болестно състояние, но изискива специално внимание и грижа от страна на пациента, за да не прерастне в остеопороза.

За повече въпроси или необходимост от консултация, може да се обърнете към специалистите на МБАЛ ‘’Скин Системс’’.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK