Новини

Колоездене - предимства и рискове

Колоезденето е чудесен начин за прекарване на времето, за отдих, за придвижване в задръстванията на големия град и едновременно с това за поддържане на добра форма. Въпреки предимствата му обаче, това е спорт, който крие доста рискове от наранявания и травми.

При падания с велосипед обикновено по-застрашена от наранявания е горната част на тялото. Сътресението на мозъка и нараняванията по главата са причинени най-често при падане с висока скорост или при спускане по склон. Носенето на велосипедна каска е задължително, защото тя намалява риска от сериозно нараняване на главата по време на колоездене.

За радост и на пациентите, и на лекарите охлузванията, разкъсванията и синините по кожата са най-честите травматични наранявания. Травмата може да бъде предотвратена или намалена чрез подходящо предпазно оборудване, което да се носи задължително при колоездене.

Счупвания, изкълчвания и разтежения на колянната и глезенна стави са остри наранявания, които се различават по тежест, но обикновено водят до болка, подуване, синини и загуба на способността за движение и използване на ставата. При тях често се налага спешно посещение в център за лечение на травми.

Препоръчваме редовни почивки при колоездене, за да се намали рискът от наранявания от всякакъв тип.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK