Новини

Колко физически активни са европейците

Редица научни изследвания доказват по безспорен начин, че целенасочената двигателна активност подобрява физическата, нервно-психическата и функционалната издръжливост на организма. Тя е заложена у всеки от нас необходимост, условие за развитие, усъвършенстване и здравословен начин на живот. Двигателният потенциал на личността подобрява  функционалното състояние на организма, което е от решаващо значение за успешна всекидневна, битова и професионална дейност.

В отговор на нарастващото бреме от хронични незаразни болести и с оглед намаляване въздействието на основните рискови фактори, като нездравословно хранене и обездвижване, още през май 2004 г. Световната здравна асамблея приема Глобалната стратегия по хранене, физическа активност и здраве, в която се посочва, че мерките за повишаване на физическата активност на населението са едни от най-икономичните и ефективни подходи за по-добро обществено здраве.Днес ви представяме няколко основни факти за физическата активност  в ЕС:

  • Гражданите на северните страни и Холандия са сред физически най-активните в ЕС. В същото време, гражданите на средиземноморските страни, както и на 12-те нови страни-членки правят по-малко физически упражнения от средното за ЕС.
  • 40% гражданите на ЕС заявяват, че спортуват поне веднъж седмично; Ирландия е страната, в която най-много хора спортуват редовно (23%). След нея се нареждат Швеция (72%), Финландия (72%) и Дания (64%), като жителите им се занимават със спорт един или повече пъти седмично. На другия край на скалата с 3% редовно спортуващи са България, Гърция и Италия. Около 50% от европейците не практикуват никакъв спорт, като най-много са в България (82%), Гърция (79%), Унгария (71%), Румъния (69%), Италия (67%), Полша (66%) и Латвия (65%).
  •   Преобладаващото мнозинство от гражданите на ЕС (65%) поне веднъж седмично практикуват т.н. „неформална“ (неорганизирана) физическа активност (каране на колело, ходене пеша, танци или работа в градината), а по-редовно активни са 27% от европейците – в Латвия (44%), Дания (43%), Холандия (43%), Унгария (41%), Естония (40%) и Швеция (40%).
  •  Около една трета от анкетираните (34%) обаче съобщават,  че рядко или изобщо не осъществяват физическа активност, като най-голям е техният брой в Португалия (36%), Италия (33%) и Кипър (32%).
  • По-голямата част от тези, които спортуват или практикуват някаква физическа активност, го правят неорганизирано, в неформална среда (обстановка), например паркове или другаде на открито (48%), изминавайки пеша разстоянието от и до работа/училище и пазарувайки (31%). В по-малка степен популярни са фитнес-центровете (11%), спортните клубове (11%) и спортните центрове (8%). Освен това, 8% от анкетираните отбелязват физическа активност на работното си място, а 4% - в училище или университетите. По такъв начин, над 2/3 от европейците не членуват в спортни организации или клубове.За повече въпроси, свързани със състоянието на двигателната активност, може да се обърнете към специалисите на МБАЛ ‘’Скин Системс’’.

 

*източник на информация: РЪКОВОДСТВО ЗА ДОБРА ПРАКТИКА НА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK