Въглехидратните бомби и експлозията от захар за закуска сред обичайните „аварии” в менюто ни в забързаното ежедневие. Винаги е по-лесно да намажете филийка в движение, да грабнете пържена мекица от някоя лафка, или да хапнете овесено барче в движение, вместо да изгубите 150 минути от живота си в подготовка на зеленчуци или плодове за сутрешно смути.
Закуската не случайно е определяна като най-важното хранене за деня. Това, което хапнете сутринта, ще дирижира апетита ви през следващите часове. За да сте изпълнени с енергия и да прелитате с лекота през задачите си трябва да подбирате продукти с нисък гликемичен индекс и високо съдържание на фибри, протеини и полезни мазнини.
Около нас дебнат стотици вредни клишета, които при редовна консумация могат да рикушират с обратен ефект върху здравето.
Ето кои храни е желателно да избягвате в избора си закуска:
Класиката за неделя сутрин, или за всеки ден, в който имате свободно време да се развихрите зад печката. Ако не искате да се сбогувате с тях, заменете бялото брашно с пълнозърнесто, а захарта – с пасиран плод по избор. Избягвайте добавки като купешки конфитюри, сметана и течен шоколад.
Изглежда бърз, удобен и здравословен вариант, но в него има повече захар, отколкото в един сладолед.
Маркетинговите митове за нея са, че съдържа витамин А, желязо и фибри, което я прави подходяща и за диетични режими. Независимо от вида корнфлейкс, който обичате, той доста често е обработен така, че в него не остава почти нищо полезно. В допълнение високият й гликемичен индекс може да саботира деня ви – с приемът й нивата на кръвната захар рязко скачат, а когато паднат също толкова внезапно, може да ви призлее.