Новини

Как да разпознаете възпаление на лакътния нерв?

Една от най-често срещаните травми на нервите на ниво длан и китка е свързана с нараняване на лакътния нерв, който по принцип е и особено уязвим на травми. Те най-често засягат неговата двигателна и сетивна функция. Основните симптоми са:

  • Болка;
  • Мравучкане в малкия пръст и част от безимения пръст;
  • Загуба на координация на пръстите;
  • Изтръпване;
  • Парене на ръката или пръстите;
  • Скованост на безименния пръст и кутрето и др;

 Лечението на травма на лакътния нерв на ниво предмишница зависи от степента на нараняване на нерва. Понякога той може да се възстанови сам. Но към оперативно оперативно лечение се присъства, когато консервативното не дава необходимите резултати.

Може да се говори и за състояния на парализа на лакътния нерв-  т. нар. „улнарна невропатия”.Проявява се чрез пареза или изтръпване на последните два пръста (малкия пръст и безименния пръст) на ръката.

Улнарната невропатия е следствие от нараняване на лакътния нерв, където нервът преминава през добре дефиниран канал и след това през мускул.

В лакътя нервната травма се случва чрез повтарящи се движения на разгъване също и чрез нараняване на съпътстващата лакътна връзка.

Именно изтръпването, нарушенията в чувствителността и болка в последните два пръста са първите признаци на увреждане на лакътния нерв. При тежки случаи забелязваме атрофия на вътрешните мускули на ръката и огъване на последните два пръста . В зависимост от местоположението,симптомите и признаците, специалистът може да лесно да се ориентира къде точно „се крие” нервната лезия, лакътя или китката.

За повече информация може да се свържете със специалистите на Отделение по ортопедия и травматология към МБАЛ „Скин Системс”:

https://www.facebook.com/Skin.Systems.Orthopedics

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK