Новини

Как да предпазим кожата си от пигментни петна?

Пигментините петна са състояние, което може да се появи по много причини. Пряко зависи от пигмента меланин, който кожата ни произвежда. Прекомерното излагане на слънце и особено без предпазни средства, може да бъде причина за увеличен синтез на меланин, който започва да се натрупва неравномерно по някои части на тялото.

Измененията в цвета на кожата варират от леко потъмняване до по-наситени тъмни петънца. Най-често пигментацията започва да се появява в зоната на околоочния контур, но не е изключено да се забележи и по всяка една друга част на тялото, която е била изложена на слънце.

То обаче не е единственият причинител на хиперпигментация. Тя може да е в следствие на хормонални промени или използване на неподходяща козметика.

Друг съществен период, в който обикновено се появяват пигментни петна, е последният триместър от бременността. Това се случва, тъй като нивото на прогестерона и естрогените е завишено. Появяващите се по време на бременност пигментации се разполагат основно по лицето и са познати под наименованието „мелазма” или „хлоазма”. Интересен факт е, че по-често се появяват при брюнетки.

Някои растителни масла, парфюми или медикаменти, при излагането на слънце могат да доведат до появата на кафяви петна. Кожни наранявания и възпаления, като акне например, също могат да са причина за хиперпигментация.

Как можем да избегнем появата на пигментни петна?

Това, което е по силите ни, разбира се, е винаги да използваме слънцезащитни продукти, независимо от сезона. Те са нашето оръжие срещу неравномерният тен, както и срещу преждевременно застаряване на кожата.

Дерматолозите препоръчват слънцезащитен крем с фактор SPF 30 на тялото за адекватна защита през летните месеци, като ако имате светла кожа е добре да увеличите фактора. За лицето от друга страна, съветите на специалистите включват фактор SPF 50, целогодишно.

При появили се вече пигментни петна, може да направите консултация със специалистите на Медико-козметичен център “Скин Системс” и да стартирате своето лечение.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK