Новини

Как да НЕ се храним ако имаме акне?

Отдавна сте избягали от тийнейджърските години и старателно почистванете лицето си всяка вечер, но въпреки това имате гнойни пъпчици? Това състояние е добре познато на много хора по света и се нарича акне, а причините за появата му са много на брой.

Дерматологични проучвания доказват, че предхождащите фактори за появата му са големината на мастните жлези, повишена хормонална активност, хормонален дисбаланс, различни възпалителни процеси и изкуствени добавки. Това, на което малко хора обръщат внимание обаче, е каква храна приемат по време на лечение.

Причината храненето да е така важно в хода на лечение е това, че продуктите, които приемаме, пряко влияят върху хормоните в тялото. Ярък пример са млечните продуктите и безспорният факт, че прекомерното приемане на мляко води до раздразнена кожа, „идеална“ среда за нови пъпчици.

Доста често авантюристите, които се преместват в друга държава с различна и по-особена кухня, от тази на която са свикнали, страдат от акне.

Когато забележите появата му по кожата си, без друга обективна причина, най-правилното нещо, което може да направите, е да се обърнете към дерматолог. Специалистът ще назначи нужните изследвания, за да установи каква е причината. Ако се окаже в храната, няма как да знаете коя точно е виновна за появата на акне, затова започнете да изключвате възможните една по една от менюто си.

Ограничете сладкото

Ако обичате да похапвате сладки неща и трудно успявате да устоите на последното парче торта, то не е необходимо да спирате изцяло, а просто да се ограничите. В наши дни е лесно да се намерят здравословни заместители на продуктите, които харесвате или пък с малко повече воля – да намалите консумацията им. Опитайте в рамките на 2-3 дни да ограничите сладкото и ако състоянието на акнето се подобрява, то вашето тяло със сигурност реагира на храните с висок гликемичен индекс.

Напитки

Други врагове на кожата, страдаща от акне, са газираните напитки и сокове с неясен произход.  Ако направите щателна инспекция на етикетите на тези продукти, ще забележите, че много от тях съдържат повече захар от някои сладки изделия като вафла, например.

Храни с висок гликемичен индекс

Вече заговорихме малко за тези храни, но нека обясним защо. Продуктите с висок гликемичен индекс повишават кръвната захар, това от своя страна стимулира мастната секреция, отговорна за възпалението на кожата и поява на акне. Ето пример за такива храни:

  • Тестени изделия
  • Варива (бял и глутенов ориз)
  • Картофено пюре и червен картоф
  • Ядки
  • Диня

Опитайте да ограничите всичко изброено в рамките на няколко дни и наблюдавайте дали състоянието на кожата се подобрява. Ако отговорът е „Да“ – честито, имате решение за проблема. Ако обаче не съблюдавате промяна, то виновникът за пъпчиците се крие другаде и трябва да се обсъди подробно лечение със специалист - дерматолог. Подробен преглед на вашата кожа и необходими стъпки, които трябва да следвате може да открите в Медико-козметичен център „Скин  Системс“.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK