Новини

Интересни факти за костите

Днес ви представяме няколко интересни факти за костите в човешкото тяло, които може би не сте чували досега.
1.Те са два вида. Принципно костите са твърд, плътен материал, но всъщност само единият вид от тях е именно такъв.
Става дума за т.нар. „кортикални“ кости, които са основните структурни кости. Вторият вид са т нар. „трабекуларни“, които са меки, но доста здрави.
2. Костите се характеризират с голяма устойчивост. Те могат да се счупят при даден вид травма, но и понасят огромни ежедневни натоварвания - .някои два до три пъти теглото на човешкото тяло.
3.Бебетата се раждат с 300 кости. Не че те изчезват в хода на растеж, апросто се сливат помежду си, за да формират големите кости на скелета.
4.Повечето хора имат 12 ребра, но някои имат по 13. Това е рядкост и само 1% от хората се раждат така. Наричат допълнителното ребро „шийно“. То обаче често може да създаде здравословни проблеми като болки във врата, поради което често се налага оперативното му отстраняване.
5. Повече от половината от костите на човек се намират в ръцете и ходилата. В тялото има 206 кости като 106 от тях са именно там.
6. Само една кост не е свързана с останалите - подезичната. Тя е отговорна за придържане на езика на мястото му.
7. Костите губят силата си с времето. Поддържането им здрави изисква консумация на калций-съдържащи храни като: млечни продукти, мляко, броколи, някои мазни риби.
А превенцията е повече от задължителна. Желателно е мъжете и жените на средна възраст да посещават ортопед-травматолог веднъж годишно за обща оценка на ставния статус. За повече информация и консултации може да се свържете с Отделението по ортопедия и травматология на болница ‘’Скин Системс’’.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK