Новини

Детелина Смилкова: Отделът "Човешки ресурси" в компанията има все по-решаващо значение

След 2 години в онлайн режим, традиционната пролетната конференция на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) тази година се проведе на живо и под наслов “reConnect: Yourself, Your Team, Your Organization”. От 9 до 11 юни 2022 г. близо 250 HR професионалисти от различни компании обменяха опит, идеи, споделяха проекти, обсъждаха казуси и търсеха решения заедно. Повече за събитието споделя Детелина Смилкова, председател на УС на БАУХ и оперативен директор на МБАЛ "Скин Системс" пред сп. "Твоят Бизнес".

Г-жо Смилкова, тази година голямата годишна среща на HR експертите, организирана от БАУХ се казваше „НЕконференция“. Какво имаше зад това нестандартно заглавие?

- Зад това заглавие стои стремежът и амбицията да предложим нещо различно и не-правено до тази година. Не конференция в традиционния вид, а преживяване, свързване и споделени емоции. Не обичайните презентации, а работилници, работни панели и обмен на опит и идеи. Получи се страхотно – обратната връзка е изключително позитивна.

Данните от едно последно проучване сочат, че дипломата вече няма такова значение, а за реализацията на един човек са нужни умения и това се търси и от самите компаниите. Какви умения всъщност са нужни?

- Разбира се, че най-важното са уменията, но кандидатът трябва да има начин да ги покаже и компанията да има процес да ги валидира. Тук на помощ идват дипломите с авторитет. Разбира се има компании и изпити, тестови задачи и няколко кръга интервюта, които биха пренебрегнали нуждата от диплома, ако кандидатът се справи добре. Различните компании търсят различни умения – някои са строго специализирани, други са мек. Не е лесно да се отговори еднозначно. Не е случайно също и че най-елитните университети отварят програмите си и ги правят достъпни безплатно онлайн. Това, което те дават и не може да бъде достъпно безплатно, са практическите занимания, контактите с връстници, мрежа от завършили същото заведение и преподаватели.

Какво е значението днес на експертите по Човешки ресурси в компаниите?

- Както и да ги наричаме – директор щастие, директор човешки ресурси, директор управление на хора – задачите на тези специалисти са все по-важни за съдбата на компанията. Да намерят, привлекат, задържат и развият способни и мотивирани служители. Недостигът на качествени и квалифицирани хора се изтъква като пречка номер едно пред растежа и развитието на компаниите, затова може да се каже смело, че всички аспекти от дейността на една компания зависят от представянето и качеството на отдела човешки ресурси.

Какво е предизвикателството пред Вас, лично, като председател на БАУХ?

- Да продължа да надграждам вече високото ниво на професионализъм, зададено от предшествениците ми и от постоянното ядро, което работи за организацията и да утвърждаваме заедно БАУХ като все по-важен и допринасящ фактор както в бизнеса и то в различни сектори, така и в държавата като цяло.

снимка: БАУХ

Детелина Смилкова е председател на УС на БАУХ и оперативен директор на МБАЛ „Скин Системс“.
Работи в областта на развитието на човешкия потенциал в различни сектори от началото на професионалния си път. След образованието и бизнеса, започва работа в здравеопазването. В продължение на 15 години е вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Била е и съветник на двама министри и изпълнителен директор в енергийния сектор.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK