Новини

Д-р Спартак Милев, Skin Systems: Естетичната медицина лекува самочувствието

Д-р Спартак Милев е роден в Петрич. Завършва медицина в Медицински университет – София през 1997 г. Впоследствие специализира Обща хирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Пластична, реконструктивна и естетична хирургия.

Член е на БАПРЕХ (Българска асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия) и на EBA (European Burns Association). От 2015 г. е лекар-пластичен хирург в МБАЛ „Скин Системс“.


Д-р Милев, зимата подходящ сезон ли е за извършване на пластични операции?

Сезонът няма никакво значение по отношение на естетичната хирургия.

Пациентите, които се решат на операция, имат кратък болничен престой, след което си отиват у дома, за да се възстановят.

Всеки има подходяща климатизация в дома си и няма значение в кой сезон ще бъдат оперирани. Кожата се възстановява по един и същи начин.

При всички операции ли е така?

Да, при всички. Единствено бих могъл да отбележа, че сезонът има значение при правенето на липосукции. И то не по отношение на възстановяването, а заради комфорта на пациента.

По-подходящо е липосукциите да се извършват в есенно-зимния сезон, защото няколко месеца след манипулацията трябва да се носи еластично стягащо бельо. То е изкуствено и създава дискомфорт през лятото. За другите операции сезонът няма голямо значение, но пациентите трябва да пазят белезите си от слънцето.

Около 6 месеца след операцията белезите не трябва да се излагат на слънце или, ако се излагат, да е с много висок фактор слънцезащитен крем.

Трябва ли пациентите да се подготвят предварително по някакъв начин преди да се подложат на пластична операция?

Пациентите трябва да бъдат спокойни, да имат доверие на своя хирург, да се консултират с него, колкото пъти е необходимо. Най-важното, разбира се, е пациентите, които се подлагат на естетични операции, да бъдат напълно здрави. Не е проблем, ако пациентът има някакви придружаващи заболявания, но трябва да се знае какви са те и изследванията, които са необходими преди операцията, да бъдат в норма. Не е проблем, ако пациентът има високо кръвно или алергия, но трябва да има консултация със съответния специалист.


Важното при избора на пластичен хирург е избраният лекар да има специалност по пластична хирургия и пациентът да му се довери, за да постигнат заедно желаната крайна цел.

Разкажете ни за гръдните импланти, с които работите – имат ли гаранция, доколко са безопасни, устойчиви ли са на удар (при катастрофа примерно)?

Всички импланти, които се използват в България, имат европейски сертификат, имат гаранция за руптура (разкъсване) и за капсулна контрактура. Ние работим с британски импланти, които са много качествени и поддържат добра складова база в България, което е много голямо предимство. Работим и с други производители, като качеството при имплантите е безкомпромисно. Всички са от последното, пето поколение импланти, с много висока кохезивност. Старите импланти (от предишните поколения) не са с такава степен на кохезивност и ако се спука имплантът, гелът изтича в тъканите – нещо, което при новото поколение импланти е абсолютно невъзможно.

Колко време е необходимо да мине след операция за увеличаване на бюста, за да изглежда пациентката според очакванията си?

Гърдите търпят промени. Важно е да се знае, че след пластична операция на бюста на тялото му е необходимо определено време, за да свикне с имплантите и те да изглеждат естетически добре. В началото мускулът избутва имплантите нагоре и те стоят по-високо. Затова ние предпочитаме да слагаме лента, която се носи няколко седмици, за да придържа имплантите надолу. Крайният резултат, който очакват пациентките, може да се наблюдава около 3-тия месец след операцията. Тогава вече има симетрия, спаднали са отоците на гърдите и те се отпускат.

Лично аз, а и колегите в нашата клиника, предпочитаме да поставяме имплантите подмускулно. Причините са няколко. На първо място, защото при подмускулните операции капсулните контрактури са значително по-малко. Друго много важно е, че когато имплантът е поставен подмускулно, той поставя бариера между жлезата и него и позволява по-лесно да се изследва гърдата мамографски.

Какви са най-честите интервенции, които извършвате Вие в „Скин Системс“ и какво най-често хората искат да коригират в себе си?

Най-често пациентите искат увеличаване на бюста с импланти или импланти с повдигане на гърди. Липосукцията също е една от най-желаните операции, както в цял свят, така и при нас.

Важно е обаче пациентите да знаят, че липосукцията не е метод за отслабване, а е метод за контуриране на тялото. Там, където има по-голямо натрупване на мастна тъкан, може да се премахне чрез липосукция и има ефект. Липосукцията разчита особено на възможността на кожата да се свива. Затова добрият ефект е при хора със стегната кожа. Няма значение дали пациентът е млад или по-възрастен, всичко зависи от вида на кожата му. Затова е важно пластичният хирург да определи вида на кожата на пациента си и ако сметне, че тя не е подходяща, да го пренасочи към друг метод за намаляване на излишната мастна тъкан.

Има ли мода, когато говорим за пластична хирургия? Ако да, какви са новите тенденции?

Не бих могъл да коментирам модни тенденции. При нас, в „Скин Системс“, идват най-различни пациенти, на които помагаме, за да имат самочувствие. Идват много млади момичета с хипоплазия на гърдите (нямат почти никаква жлеза). Това се превръща в комплекс за тях. Момичетата с хипоплазия на гърдите не живеят естествено, опитват се да прикриват липсата на бюст, носят подплънки, усилени сутиени. При такива случаи мисля, че оперативната намеса подобрява качеството на живота им и не може да става дума за мода, а за необходимост.

Идват и много жени след раждане, чиито гърди се отпускат и увисват. Ние, пластичните хирурзи, лекуваме самочувствието на такива пациенти.

Какви други процедури извършвате в „Скин Системс“?

В „Скин Системс“ освен поставяне на импланти, правим ринопластика, блеферопластика, заличаваме белези, правим липосукции. Ние не сме клиника, не сме медицински център, а болница и това е нашето безспорно предимство. Грижим се за пациентите и искаме те да си тръгват красиви, здрави и с ново самочувствие.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK