Ароматът на цъфнали череши събужда спомени за детството и действа тонизиращо за сетивата. Самият плод освен с прекрасен вкус радва и с редица ползи за здравето.
Ето кои са те:
Черешите съдържат витамини С, В и А, биофлавоноиди, елагова киселина, антоцианин, мелатонин. Това ги прави мощен съюзник в борбата с рака, при превенция на сърдечни болести, облекчаване на артритни болки, главоболие, както и при фибромиалгия. Черешите подпомагат човешкия организъм в производството на мелатонин, подобряват физиологичните и менталните функции. Ниският гликемичен индекс на черешите ги позиционира не само като здравосовно лакомство, но и тушира апетита ни за сладко.
Въпреки суперсилите на този плод неограничената му консумация не е безопасна. Препоръчителната доза на ден е една чаша, което са около 16 череши. В големи количества те могат да предизвикат газове и солиден стомашно-чревен дискомфорт.