Ринопластикa

Ринопластиката или операцията за промяна във формата на носа е една от най-често срещаните и извършвани операции в областта на пластичната и естетична хирургия. Чрез тази операция се променя не само формата на носа и съотношението му спрямо лицето на пациента, но се решава и психологичен проблем, който е на лице у почти всички желаещи да си направят такава операция.
Носът е най-централната и забележима част на лицето и важен фактор за неговата хармоничност и пропорционалност.
Чрез ринопластиката може да се промени формата на носа, да се премахне носна гърбица, да се коригира върха на носа, ширината на ноздрите, ъгъла и съотношението между носния връх и горната устна, а така също и да се подобри носното дишане и изкривяване на носната преграда, т.е ринопластиката се извършва както от естетични, така и от функционални (медицински) съображения.
Възрастта, на която трябва да бъде пациента е най-добре да е след 17-18г., когато е завършил растежа на носните кости. Все пак, ринопластиката остава една от най-сложните операции в областта на пластичната и естетична хирургия. Независимо дали се предприема по естетически или медицински показания, към нея трябва да се отнесем с много внимание и отговорност.
Предоперативната консултация е първата крачка и много важна част от процеса на изграждане на новата визия. Анализира се желанието на пациента и виждането на пластичния хирург по конкретния случай, след като се взема решение какво точно да се направи.
Операцията се извършва в болнично заведение, след предварителна подготовка на пациента (кръвни изследвания, ЕКГ и консултация с кардиолог), най-често под обща анестезия. Правят се разрези вътре в ноздрите, за да не остава белег, извършват се необходимите действия, с което се коригира дължината, ширината, отстранява се ностната гърбица, стеснява се носа и така нататък, за да се получи планирания резултат. Поставят се два тампона в ноздрите и накрая гипсова лонгета, която остава да поддържа формата на носа 7-10 дни. Тампоните се свалят на третия ден, а гипса – на 9-10 ден.
Болката след операцията е незначителна и се купира с болкоуспокояващи средства. Има различно изразени кръвонасядания (синини) и отоци, които отзвучават до десетия-дванадесетия ден.
Продължителността на операцията е различна, в зависимост от тежестта на случая, но средно 1-2 часа.
Връщане към ежедневната работа става след около 2 седмици, а с физически натоварвания и фитнес може да се занимавате след 4-5 седмици.
Крайният резултат от операцията се вижда след около 6 месеца, тъй като е необходимо време, за да се възстановят околоносните тъкани и окончателно да изчезнат отоците.
Ефектът от операцията остава за цял живот. Само изборът на пластичен хирург със значителен професионален опит в областта може да Ви гарантира желаните резултати, за да имате самочувствие и да се реализирате по-добре в живота.

Назад

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK