Лифтинг

Това е операция, която коригира бръчки, увиснала или отпусната кожа в областта на лицето и шията. Излишната мастна тъкан, която се образува под брадичката или линията на челюстта, може да бъде отстранена по същото време чрез малка липоскулптура.


Защо се извършва ?

Хората търсят съвет за козметични операции на лицето, тъй като са загрижени за нарастващата отпусната и увиснала кожа поради увеличаване на уплътнението около челюстите или (и) развитие на гънки по лицето и шията. Това ги прави да изглеждат по-стари и уморени, отколкото всъщност са.

Отпускането на кожата по лицето и мастната тъкан се дължи на загуба на тонуса поради това, че еластичните и колагенните фибри постоянно губят еластичните си свойства на свиване и стягане. Този процес може да започне преди 20 или 30-годишна възраст и да нарастне при излагане на ултравиолетова слънчева светлина, при пушене, а също и наследствено предразположение. Много пациенти казват, че техните майки, лели и баби са имали подобни бръчки и са състарени преждевременно. Много жени искат да върнат опустошенията назад с оглед на положението им в обществото или работата им, където жените мечтаят за по-млад и атрактивен вид. Мъже също искат фейслифтинг поради същите причини. Използването на специална козметика твърде малко ограничава процесите на старенее. Фините бръчки по лицето могат да се повлияят само след продължителна употреба на крем или гел с витамин А, химически пилинг или лазерно опресняване на кожата. Няма да има напрежение около очите или устата. Този естествен вид е идеалният резултат при фейслифтинга. Маскоподобният стегнат вид е неестествен и нежелан.

Колко време продължава ефектът?

Това е строго индивидуално. Средно фейслифтингът дава резултат за 5 до 10 години. Също има много хора, които след фейслифтинг изглеждат винаги с по-млада и по-опъната кожа, отколкото ако не го бяха направили. Така че в много случаи ефектите траят вечно.

Кой може да се оперира ?
Прави се обикновено при хора на и над средна възраст. Операцията е много подходяща за тези, върху които времето е оставило своя отпечатък.

Период за възстановяване
Очаква се еднодневен или двудневен престой в болница. Препоръчително е да отсъствате от работа две седмици за първоначално възстановяване, въпреки че максималният ефект ще се прояви от три до четири месеца след операцията.

Преди операцията ?
Много е важно да обмислите защо искате фейслифтинг. Това не е относително малка операция, която се извършва бързо и лесно в клиника, както пише в някои списания. За точното изпълнение е необходим талантлив, обучен хирург в болнични условия. Хирургът ще обсъди причините, поради които желаете операцията. Фейслифтингът не трябва да се разбира като лекарство срещу депресията като гаранция за щастливо бъдеще. Фактически важно е доброто душевно и физическо състояние по време на операцията. Обсъдете процедурата с вашия хирург.

Подготовка за операция
Ако сте пушач, важно е да го съобщите на хирурга. Вашият хирург може да Ви посъветва да миете косата си с антисептичен шампоан три-четири дни преди операцията за дезинфекция на косата и скалпа. Приемът в болницата се извършва сутринта преди операцията. Хирургът трябва да маркира и предложи мястото на разрезите. Ще бъде отрязана или отстранена малко коса около ушите и темето преди маркирането.

Операцията
Може да се извърши или под обща анестезия или с местен анестетик с интравенозен седатив. Процедурата фейслифтинг отнема два-три часа, а понякога – повече. Разрезите се правят по предварително маркираните линии.

Кожата постепенно се опъва и се освобождава от дълбоките тъкани пред ушите, темето, отзад на ушите и отстрани на главата по линията на косата, като внимателно се пазят главните кръвоносни съдове и нерви.

Кървенето се контролира чрез диатермична обработка.

Хирургът може да реши да опъне тъканите, покриващи лицевите мускули, за да се очертаят челюстите.

Излишната мастна тъкан на брадичката или челюстта се смъква или изрязва. Различни техники опъват повърхностните мускули на шията, за да се очертае ъгълът между челюстта и шията.

Отпуснатата кожа внимателно се коригира, по-скоро се опъва отпред и отзад на ушите. Степента на натиск, упражнен върху кожата е достатъчен, за да направи лицето опънато и стегнато, без да изглежда като маска, без да се променят формата на очите и устата.

Оформя се новата позиция на кожата пред и зад ушите и се зашива с минимален натиск. След като се зашият всички рани, главата и шията ще се превързват с еластичен бинт и Вие ще излезете от операционната.

Следоперативни грижи
Носене на еластична превръзка 24 часа след операцията за предотвратяване образуването на хематоми.
Превръзки не се налагат.
Измиване на главата с дезинфекционен сапун и третиране на белезите 2 пъти дневно с течен Jodasept.
Ако има поставени дренажи, те се свалят по преценка на хирурга.
Първите десетина дни избягвайте навеждането на главата надолу.
По време на заздравителния процес може да чувствате кожата на лицето и шията твърде опъната. Това е особено дразнещо през първите няколко седмици, особено нощем, но постепенно състоянието се подобрява. Отоците по бузите след операцията ще изчезнат след няколко дни.
Постарайте се да останете в покой колкото е възможно по-дълго през първата седмица, за да намалите отока. Тъканите под кожата ще бъдат неестествено плътни през първите няколко седмици. Може да чувствате твърди бучки под кожата поради натрупване на кръв, които могат да се разнесат посредством масаж и ултразвук.
Предупреждаваме: след операцията “фейслифт” е възможна появата на отоци и синини, както и временна драстична промяна на визията Ви. Имайте го предвид когато правите плановете си за ежедневието след операцията.Проявете търпение за крайния резултат.
Възможни усложнения
Увреждане на нервни окончания. По време на операцията малки чувствителни нерви по кожата на лицето се разделят и това неизбежно води до известна нечувствителност. Понякога това се локализира в малък участък пред ушите, но може да има и понижена чувствителност около широка зона по бузите, зад ушите и по скалпа. Това изчезва до два-три месеца. При възвръщане на чувствителността след няколко седмици, ще изпитвате странното усещане за растене на нервите. Това е нормално и изчезва напълно с времето.

Най-сериозното и рядко усложнение при фейслифтинг е увреждането на един или повече клонове на лицевия нерв, което причинява парализа на някои части на лицето. След операцията може да последва временна парализа на ъгъла на устата или челото. Това е резултат от травма на нерв или мускул. Нормалните движения се възвръщат след 6 до 12 седмици. На пациентите им е много трудно да повярват, че ще се възстановят напълно и затова е необходимо пълна подкрепа и увереност през цялото време. Трайното увреждане на лицев нерв е изключително рядко усложнение при фейслифтинг.

През първоначалния постоперативен период може да се образува случайно хематом под повдигнатото ламбо. Хирургът ще ви върне в операционната, ще почисти хематома, ще спре кървенето и ще зашие отново раната. Големият хематом причинява натиск върху прилежащата кожа и забавя заздравяването на раната.

За пациента е необичайно да бъдат оставени видими видими белези. Белезите пред ушите са неприемливи. Единственият видим белег преминава зад ухото към скалпа и може лесно да бъде скрит от косата.

На мястото на разрезите може да се появат пътечки поради временна или постоянна загуба на коса, но те лесно могат да бъдат прикрити. Понякога косата може да оредее, независимо, че скалпът не е директно засегнат от операцията. Това е по-скоро резултат от силното притеснение от операция или анестетика, а не от самата операция. Косата се възстановява от самосебе си за няколко месеца.

Назад

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK