Корекция на уши

Външното ухо на човека служи не само да насочва звуковите вълни и да формира слухът, но и представлява важна част от впечатлението, което правим на околните. То е една от най-запомнящите се човешки черти.
При повечето хора ухото отстои на не повече от 2см от прилежащата част на главата и сключва ъгъл с нея до 25 градуса. Това са усреднени стойности като трябва да имаме предвид, че формата на ухото има доста индивидуални и расови особености. Когато се надхвърлят посочените по-горе стойности и са нарушени пропорциите между големината и разположението му спрямо главата, както и между отделните му части, възниква т.нар. „щръкнало ухо”. То е най – честата причина за естетическото усещане за некрасив външен вид на тази част от тялото. Възможни са и редица други нарушения на външния вид на ухото, които са по-редки.
Щръкналото ухо лесно може да се коригира по оперативен път. Според различните автори най – ранния срок за намеса е от 4 до 6 годишна възраст(ние оперираме след осма година). За деца под 10 годишна възраст се прилага обща анестезия, докато за по – големи местната анестезия е достатъчна. Хрущялът на ухото е еластичен и затова трайната корекция на ъглите и пропорциите изисква намеса върху него. Различните оперативни техники използват достъп по задната или външната повърхност на ухото. След въздействие върху самият хрущял (надрязване,изпилване,отстраняване на част от него, огъване) се коригират нарушените пропорции и съотношения, налагат се шевове и специфична превръзка. След сваляне на конците превръзката се заменя от спортна лента, която минава през челото и горната част на ухото. Тя задържа желаната форма и не се натрапва във външния вид. Носи се от 1 до 2 месеца и е задължителна нощем по време на сън.
След екзактно извършената операция няма видими белези, спокойно могат да се носят очила и пациентът може да има нормални социални контакти.
Навременната и компетентно извършена оперативна намеса възвръща красивия вид на ухото и при други естетични нарушения.
Така подобреният външен вид спомага за по –добро самочувствие и по – лесно общуване с околните.

Назад

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK