Ботокс

Botox – метод, при който чрез инжектиране на ботолинов токсин се постига изглаждане на мимическата мускулатура в областа на челото и около очите. Повдигат се и смъкнати клепачи.

Ботулинов токсин – въпроси и отговори

*Що е ботулинов токсин? – Ботулиновият токсин се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum. В природата те съществуват единствено в безкислородна среда. Познати са няколко типа ботулинов токсин – A,B,C,D,F и G – като за медицински цели се използва основно тип А и много рядко тип B.

Инжектирането му в нищожни количества директно в мускулатурата предизвиква нейната релаксация и изглаждане на надлежната кожа.

*От кога и в какви случаи се използва БТ? – БТ е открит през 1822г. Едва от 1968г. започва употребата му за медицински цели върху човека. От 1992г. ефикасно се използва за третиране на мимическите бръчки на лицето, както и при рядко, но неприятно състояние на обилно изпотяване, което се нарича хиперхидроза.

*Какъв е механизмът на действие на БТ? – Ботулиновият токсин е невротоксин. Той блокира предаването на нервния импулс към мускулното влакно. По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т.е. не се съкращава и не може да набръчка кожата, която се намира отгоре.

*Подходяща ли е за мен терапията с БТ? – БТ се прилага изключително успешно при третирането на мимическите бръчки на лицето. Това са бръчките, които възникват в резултат на непрекъснатата дейност на мускулите на лицето, когато изразяваме някаква емоция – радост, гняв, тъга, учудване и т.н. В млада възраст кожата е еластична и гъвкава и бързо възстановява гладкия си вид. Към 25 години се забелязват първите линии и бразди, а след 30 и първите мимически бръчки. Най-подходящи за терапия с БТ са пациентите на възраст 30+ години(30-55г.). При тях кожата е със запазена еластичност и не “увисва”след релаксацията на мускула. Създава се възможност за “консервиране” на красотат на лицето. При преценка от страна на специалист БТ може да се пприложи и при по-млади пациенти или при по-напреднала възраст, в зависимост от индивидуалните особености, както и да бъде комбиниран с други техники – пилинг, лазер, лифтинг.

*Защо да предпочета терапията с ботулинов токсин? – БТ е най-добрият нехирургичен метод за третиране на мимическите бръчки в областта на челото, около очите и между веждите. Не изисква специална подхотовка преди или след манипулацията, адаптира се за всеки пациент индивидуално и има обратим ефект. Процедурата на прилагане на БТ трае около 15 минути.

Не е необходим и възстановителен период, през който да разберат че с Вас”става нещо”. Инжектира се със свръх тънка игла, поради което не е необходима локална анестазия. Всички забелязват промените във външния вид без да предполагат на какво се дължат.

С помоща на БТ веждите се повдигат, очите се разкриват, лицето придобива ведро, свежо излъчване.

Погледът е открит и спокоен. Изражението става женствено, без белезите на напрежение.

*За коя част на лицето се препоръчва БТ? -БТ ес средство на първи избор при третиране на мимическите бръчки в областта на горната половина на лицето: челото(при учудване), между веждите и около очите. Те се формират от действието на мускули, които точно и сигурно могат да бъдат определени и третирани.

*Защо не се препоръчва за другите части на лицето? – В долната половина на лицето мускулите образуват сложна плетеница. Възможностите за чисто анатомични индивидуални особености тук са по-големи. Това може да създаде известни затруднения или неточности при определяне на местата за апликация. Затова в тази област успешно се прилагат други методи на терапия, например с филъри.

*Реших да проведа терапия с БТ, как протича процедурата? – Процедурата се извършва в предварително уговорен ден и час при лекар – специалист(дерматолог или пластичен хирург). Лицето се почиства от грима, кожата се почиства в местат където ще се прилага БТ. Лекарят определя количеството, което ще се аплицира БТ. Лекарят определя количеството, което ще се инжектира.

Пациентът е в седнало или полулегнало положение. Преди инжектирането се прави снимка, която служи за преценяване на резултата. По време на инжектирането може да има усещане за убождане, парене или разпъване, което отминава веднага след това.

*Какво трябва да правя след това? – Препоръчва се да свивате и разпускате мимическите мускули като правите съответната гримаса в рамките на 2-3 часа след процедурата. Това спомага за по-равномерното и цялостно разпределение на активното вещество в инжектирания мускул.

                                      

*Какво не трябва да правя след процедурата? – Не трябва да масажирате и натискате инжектираните места. Да не се поставят активни козметични продукти – кремове, гелове, маски, както и да не се предприема козметични процедури – пилинг, масаж на лицето поне за 72 часа.

*Колко време трае ефекта? – Първите промени се отчитат на 72 часа. Максималният ефект е след 14 дни, а продължителността на ефекта е 4-6 месеца.

Повторно инжектиран може да се направи в рамките на първите 14 дни при необходимост от корекция, а след това най-рано след 2 месеца. Следваща апликация на БТ се прави след 6 месеца и трайността на ефекта се удължава на 8-12 месеца.

*Могат ли да възникнат нежелани странични явления? – Непосредствено след апликацията може да имате усещане за тежест, разпъване или главоболие. Това е нормално и отминава бързо с резорбиране ма разтвора. Най-сериозното нежелано явление при прилагане на БТ е птозата на клепаяа-спадане на клепача и невъзможност окото да се отваря напълно. Това състояние е много рядко и напълно се възстановява за няколко седмици. За да не не случва това, БТ се използва само от специалисти в специализирани кабинети.

*Как да преценя кога да дойда за следваща процедура? – С течение на времето активността на токсина се изчерпва и видът на бръчките се възстановява до степен близка на първоначалния вид.

Предимство на БТ е, че осигурява покой на мимическите мускули, поради което съществуващите линии и бразди не се задълбочават, а формирането на нови се предотвратяват. Повторно и поредно инжектиране на БТ може да се направи винаги, когато прецените че състоянието на бръчките не е задоволително, т.е 1-2 или 3 пъти в годината, както и просто преди специален за Вас повод.

*Колко дълго(години) мога да си слагам БТ? – Няма ограничение в броя на терапевтичните процедури с БТ. Обикновено след 6-8 апликации вече имате добре стхранен вид на мимическите бръчки и могат да минат години преди да предприемете следващи стъпки в грижата на красотат и здравия вид на лицето.

Назад

Преди / След

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK