Блефаропластика

Естетична корекция на клепачите

Очите са може би най – силно въздействащата естетически част от тялото. Когато клепачите са гладки , свежи и без бръчкии торбички, очите имат ясен блясък и човек излъчва здраве, жизненост и младост. И обратно – когато клепачите са натежали, с бръчки и увиснала кожа, очите изглеждат уморени , цялото излъчване е на стар, уморен и нещастен човек.
С възрастта еластицитетът на кожата и тонусът на мускулатурата намаляват. Това води до отпускане на кожа и мускули на клепачите и оформяне на излишък под формата на торбички на долните клепачи, придаващи уморен вид на очите. Отпускането на съединително тъканните структури(септум) е причина над орбиталния мускул да изпъква мастна тъкан, която нормално се намира отзад. Състоянието е по – характерно за хора след 40 годишна възраст.
При естетичната корекция на горните клепачи се извършва отстраняване на излишната кожа, орбитален мускул и пролабирали мастни херниации. Оперативният достъп е през кожата на горния клепач. Когато се прави самостоятелно, може се извърши с местна анестезия, но когато се комбинира с долна блефаропластика се прилага обща.
При естетичната корекция на долните клепачи стремежът е мастната тъкан от херниациите да се запази и с нея да се тапицира долния ръб на орбитата – той се подчертава и изпъква с напредване на възрастта. Предпочита се общата анестезия. Оперативният достъп е по-често през кожата на долния клепач, близо до долния миглен ръб, но може и вътрешен – през конюнктивата.
При съответни показания и при желание на пациента може да се извърши само горна-, само долна – , или горна и долна блефаропластика. Чрез фиксиране на външния ъгъл на окото към страничния ръб на орбитата може да се промени формата на окото.
При екзактно извършена операция няма видими белези. Макар и взискателна към техниката, блефаропластиката може успешно видимо да освежи и подмлади лицето в сравнително кратък срок.

Назад

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK