Абдоминопластика

Плоският и добре оформен корем е нещо, към което много от нас се стремят чрез правене на упражнения и контролиране на теглото. Въпреки усилията обаче, понякога тези методи не могат да реализират целите ни. Дори при хора, които по принцип имат нормално тегло и пропорции може да се появи подут, отпуснат или провиснал корем. Най-често причините за това включват наследственост, множество бременности, предишни операции, непостоянно тегло или гръбначни изкривявания, които оказват влияние върху силуета на тялото.
Ако желаете да имате по-стегнат и плосък корем, прибирането на корема може би е подходящата процедура за постигане на целите Ви. Като цяло, прибирането на корема отстранява излишната мазнина и кожа, а в някои случаи възстановява отпуснатите или разделени мускули. Така се създава силует с по-прибран и стегнат коремен профил, с което се подобрява външния Ви вид и повишава самочувствието Ви.
Най-добрият начин да научите как прибирането на корема може да способства за постигането на личните Ви цели е консултацията с пластичен хирург.

Когато обмисляте да се подложите на пластична операция, уверете се, че сте запознати със следните факти:

Че Вашият пластичен хирург е лекар, упълномощен да практикува медицина в страната, където ще се подложите на процедурата и притежава специалност по пластично-възстановителна и естетична хирургия.

Какво представлява прибирането на коремa?

Прибирането на коремa (или абдоминопластика) е често срещан термин за хирургичната процедура, чрез която се коригира подут, отпуснат или провиснал корем. Третираните зони може да включват средната част на корема или може да се простират върху цялата зона между долната част на гръдния кош и лонната (срамната) кост, както и към хълбоците и гърба.
Оформянето на корема може да се осъществи посредством множество техники. В случаите, когато причината се крие в натрупана на едно място мазнина, за пластиката по оформяне на корема може да се приложат само техники на липосукция. Когато излишната мазнина се комбинира с отпусната, провиснала кожа и други тъкани, прибирането на корема отстранява нежеланата мазнина, отпуснатите тъкани и кожа чрез изрязване. Коремните мускули, когато са се отпуснали или са разделени (състояние, наречено диастаза) също могат да се коригират чрез процедурата по прибиране на корема.
Прибирането на корема (абдоминопластиката) не замества отслабването или подходящата програма от упражнения. Въпреки че резултатите от прибирането на корема технически погледнато са постоянни, положителният резултат може сериозно да се намали в случаи на рязка промяна в теглото. Ето защо е препоръчително хора, които планират драстично отслабване и жени, които обмислят бъдещи бременности да отложат процедурата по прибиране на корема докато реализират своите планове.
Прибирането на корема се прилага най-добре спрямо зрели хора от всички възрасти, чието здравословно състояние е добро, които са близо до идеалното тегло за вида и размера на тялото си, които са в относително добра физическа форма и като цяло имат мускулатура с добър тонус.
Добри кандидати са:

 • Здрави хора, които не страдат от медицински симптоми, които могат да възпрепятстват лечението или да повишат риска от операцията;
 • Непушачи;
 • Хора, които са с положителна нагласа и имат в предвид реалистични цели за оформяне на тялото си.

Освен това, предишните коремни операции може да ограничат потенциалния резултат от процедурата по прибиране на корема. При жени, на които е правено цезарово сечение, съществуващите белези може често да бъдат използвани или коригирани при правенето на нови разрези.

Откъде да започна?

Консултация с Вашия пластичен хирург е първата крачка, когато искате да се осведомите за това как операцията за оформяне или прибиране на корема (абдоминопластика) може да подобри вида на тялото Ви и очертанията на коремната област. Консултацията цели подробно и без да оказва натиск върху Вас да Ви осведоми относно оформянето на тяло, като това включва следното:

 • Обсъждане на Вашите цели и оценяване на личния Ви случай;
 • Възможностите, предоставени от операцията по прибиране на корема;
 • Вероятните резултати от прибирането на корема, както и всякакви рискове или потенциални усложнения;
 • Вашият пластичен хирург също така ще отговори на въпросите Ви.

Оценяване

Цялостното здравословно състояние и личностната нагласа могат да окажат огромно въздействие върху операцията по оформяне на тялото, включително и прибирането на корема. Тези фактори следва внимателно да бъдат оценени при консултацията с Вашия пластичен хирург. Успехът на Вашата процедура, безопасността и цялостната удовлетвореност изискват от Вас:

 • Честно да споделите очакванията си;
 • Откровено да разкриете здравословното си състояние, лекарствените средства, които поемате, приемането на витамини, билкови добавки, алкохол, цигари и наркотични вещества;
 • Да се запознаете с евентуалните резултати от процедурата, на която сте решили да се подложите;
 • Да се ангажирате точно да изпълнявате всички инструкции на Вашия пластичен хирург.

Моята операция по прибиране на корем

Вашата процедура по прибиране на корема ще бъде разгледана с оглед на конкретното състояние на Вашия случай и може да включва:

Излишна, съсредоточена на едно място мазнина в коремната област;
Отпусната и провиснала кожа в коремната област;
Отпуснати или разделени мускули в коремната област в следствие на бременност, отслабване или остаряване.

Едно или всички от изброените условия е възможно да са налице и могат по хирургичен път да бъдат подобрени чрез оперативната интервенция за прибиране на корема (абдоминопластика). Коремната пластика обаче не може да заличи стриите, макар че те могат да се отстранят или коригират частично, ако са се намирали на местата с излишна кожа, която следва да се изреже. Като цяло това са зоните, които се намират под пъпа.
Хирургичното отстраняване на излишна мазнина и кожа може да се комбинира с липосукция по време на прибирането на корема, но е препоръчително извършването на абдоминопластика и липосукция в два последователи оперативни етапа с отстояние един от друг поне 3 месеца, а още по-добре ако са минали 6 или повече месеца. Оперативната интервенция по прибиране на корема има различни варианти. Избраната техника зависи от степента на отпускане на тъканите и съответно от необходимостта за коригирането им с цел постигане на по-плосък и стегнат корем. Дължината и модела на разреза зависят от количеството и местоположението на излишната кожа, която следва да бъде отстранена, както и от личните предпочитания на пациента и преценката на пластичния хирург.
Липосукцията може да се приложи успоредно с прибирането на корема или за да оформи други части от тялото чрез отстраняване на излишните мастни образувания, натрупани на определени места. Други процедури за оформяне на тялото може да се прилагат по отделно или в рамките на операцията по прибиране на корема. При не всички пациенти обаче е подходящо комбинирането на хирургични интервенции. Вашият случай ще бъде разгледан самостоятелно.

Подготовка за операцията

Вашият пластичен хирург внимателно ще Ви обясни операцията по прибиране на корема. Преди интервенцията ще Ви бъдат дадени специални указания, които може да включват:

Предоперативни прегледи, диагностични тестове и лекарствени средства;
Инструкции и лекарствени средства в деня на операцията;
Специфична информация, свързана с поставянето на анестезия (упойка);

Следоперативни грижи и режим.

Освен това ще подпишете формуляри, с които ще уверите пластичния си хирург, че сте напълно запознати с оперативната интервенция, на която следва да се подложите, както и с евентуалните рискове и усложнения.
Вероятни рискове от процедурата по прибиране на корема са: образуване на подкожни кръвни съсиреци или резервоари (хематоми), натрупване на течност (сероми), инфекции и лошо заздравяване на мястото на разреза. При всички операции съществуват рискове, свързани с упойката. Тези, както и всички останали рискове, ще бъдат напълно обсъдени преди да дадете съгласието си за операцията.
Важно е да отправяте въпросите си директно към Вашия пластичен хирург. Естествено е да сте развълнувани, независимо дали това е в следствие на вълнението от очаквания резултат или от предоперативния стрес. Обсъдете тези чувства с Вашия пластичен хирург.

Какво да очакваме

Прибирането на корема може да се извърши от Вашия пластичен хирург в клиника или болница с оборудвана операционна зала. Вероятно ще Ви се наложи да пренощувате поне за една нощ в лечебното заведение. Най-често коремната пластика се прави под пълна анестезия (упойка), макар че при редки случаи може да се използва и местна инфилтрационна упойка, комбинирана с невролептаналгезия с успокояващо действие (само при миниабдоминопластика). Решението за това се взима въз основа на изискванията за Вашата конкретна оперативна интервенция и след обсъждане на предпочитанията на пациента и пластичния хирург.
Вашият пластичен хирург и асистиращият персонал напълно ще се погрижат за Вашия комфорт и безопасност.

След операцията

След като приключи оперативната интервенция, разрезите по тялото Ви ще бъдат превързани и може пъвоначално да Ви увият в еластичен бинт или още по-добре е да ви облекат в еластично стягащо бельо (препоръчително е да се носи такова поне през първите 6 седмици след коремната пластика), за да се намалят отоците и да се подържа корема докато заздравява. Малка тънка тръбичка (дренаж) може временно да се постави под кожата, за да източва събралите се кръв и лимфна течност. Преди да Ви изпишат след операцията, Вие и придружаващия Ви член на семейството, приятел/ка или болногледач/ка ще бъдете специално инструктирани, като наставленията може да съдържат следното:

 • Как да се грижите за оперираното място;
 • Какви лекарствени средства да нанасяте локално (на мястото на оперативните разрези) или да поемате перорално (през устата), за да улесните заздравяването и да намалите риска от инфекция;
 • Специфични грижи за оперираното място или за цялостното здраве;
 • Кога отново да посетите пластичния си хирург за контролни прегледи.

Напредък и заздравяване

Първоначалното заздравяване включва подуване и дискомфорт на местата с разрези. Дискомфортът е нещо нормално и може да се овладее с лекарствени средства. Ще Ви наредят при първа възможност да се върнете към леки разходки, за да намалите потенциалния риск от образуване на съсиреци и други усложнения.
В продължение на няколко дни трябва да избягвате навеждане, изпъване или вдигане на каквото и да е. Пластичният Ви хирург може също така да Ви нареди да не стоите напълно изправени, да не напрягате вътрешните шевове, докато заздравяват и да спите с възглавници под коленете. Следвайте внимателно всички инструкции, за да сте сигурни в положителния резултат от коремната пластика. Може да се върнете към изпълнението на някои леки, нормални дейности, като обикновено това е възможно няколко дни след операцията.
Първоначалното заздравяване на раните може да отнеме от 7 до 12 дни. След този период, ако се налага, конците Ви ще бъдат извадени. След няколко седмици ще може да се върнете на работа, стига да не вдигате тежести или да не правите по-усилени упражнения.
Заздравяването ще продължи още няколко седмици докато подуването се разсее и линиите на разрези продължат да се подобряват и заличават. Трябва старателно да предпазвате кожата от слънцето докато раните не заздравеят напълно.
Продължете да следвате инструкциите на пластичния си хирург и посещавайте следоперативните консултации както следва по насрочения Ви график.

Резултати и външен вид

Резултатите от прибирането на корема се забелязват почти незабавно, въпреки че разкриването на окончателните резултати може да отнеме няколко месеца. В следващите няколко месеца сетивността на кожата ще се възвърне, а усещането за изпъване ще изчезне. Може да отнеме година или повече докато линиите на разреза избледнеят до определена степен. Макар и постоянни, тези белези остават скрити под повечето дрехи и бански костюми.
Новият силует на тялото Ви със стегнат и плосък корем ще остане относително постоянен, стига да поддържате теглото си постоянно и да останете в добра физическа форма. Докато тялото Ви остарява може да изгуби част от стегнатия вид на корема. Това обаче е незначителна промяна в сравнение с първоначалното състояние, което е било поправено, за да постигнете новия си стегнат корем.

Назад

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK